Propozycje podania naszych produktów
GOFRY
składniki:
dodatkowo :
2 szkl. mleka 2% Łapy
200 ml śmietany 24% Łapy
2 szkl. mąki
2-3 łyżki cukru pudru
2 jajka
ewentualnie owoce, dżem
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddziel od żółtek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj przygotowane żółtka, mleko oraz olej. Utrzyj całość za pomocą miksera. W osobnej misce ubij przygotowane białka na sztywną pianę. Następnie dodaj do przygotowanej masy. Delikatnie wymieszaj całość.
Na rozgrzaną gofrownicę wlej ciasto i piecz do momentu uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystudź. Gdy zrobisz to na kratce gofry będą delikatne i chrupiące.
Schłodź śmietanę. Następnie ubij ją mikserem, dodaj cukier puder i ponownie ucieraj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wyłóż na gofry. Dowolnie udekoruj owocami lub/i dżemem.
SMACZNEGO!!!
WAFLE
Do wykonania będą
potrzebne:
suche duże wafle
250 g masła
1 żółtko
2 jajka
100 g cukru
1 szkl. mleka w proszku Łaapy
3 łyżki kakao
1 łyżka dowolnego alkoholu (wódka, likier)
gotowa polewa
Sposób przygotowania
- Masło ucieramy z cukrem. W trakcie ucierania dodajemy wcześniej sparzone jajka i żółtko.Pod koniec ubijania wsypujemy mleko w proszku. Kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę dodajemy kakao oraz alkohol.
- Przygotowaną masę smarujemy wafle. Na ostatnim waflu kładziemy deseczkę. Wstawiamy do lodówki, aby nasz deser zastygł.
- Gotową polewę rozpuścić i polać niż deser (można dodatkowo posypać płatkami białej czekolady) i pokroić na porcje.